Kup wołowinę – antrykot lub rostbef. Dostępne w Biedronce lub Netto. Cena około 12 zł.
Dzień przed przygotowaniem dania, należy nasolić stek na sucho. Wyciągnij mięso z opakowania, przepłucz i wysusz papierowym ręcznikiem. Następnie posól jedną stronę i odłóż mięso do lodówki na minimum kilka godzin lub najlepiej na cały dzień.
Przygotuj patelnie i naczynie do piekarnika, olej, pieprz, czosnek i rozmaryn. Jak chcesz. Jak nie, to bez czosnku i rozmarynu 🙂
Wyjmij mięso z lodówki, opłucz i wytrzyj papierowym ręcznikiem. Natrzyj rozciętym ząbkiem czosnku, popieprz wg uznania. Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na około 90 stopni.
Podgrzej olej na patelni na dużym palniku, odczekaj minutę i wrzuć mięso na patelnie. Dorzuć rozmaryn i smaż 2×30 sekund z każdej ze stron.
Przełóż do naczynia żaroodpornego i włóż mięso do piekarnika. Masz wolne na 45 minut. Możesz zrobić trening i sałatkę do mięska 🙂
Gdy minie właściwy czas wyjmij mięso z piekarnika. Voila! Bon apetit!