Szybko i zielono
Uważam, że jednym ze składników, jakie powinniśmy ograniczać w swojej diecie jest pieczywo, ale ze względów kulturowych jesteśmy przyzwyczajeni do opartych na nim śniadań i kolacji. Kto nie słyszał o kanapkach do szkoły? Jak zastąpić ten element w żywieniowej układance? Proponuję sałatkę a’la 3POD 🙂
Składniki jakie na stałe wchodzą w skład mojej sałatki to:
- mix sałat
- pomidor
- oliwa z oliwek
- oliwki (zielone lub czarne, drylowane)
- seler naciowy
- sól
- zioła prowansalskie.
Te rzeczy zawsze mam w swojej kuchni i uzupełniam zapas kluczowych składników zawsze, gdy jestem w sklepie.
Dodatkowe składniki z jakich korzystam to:
- ogórek (zielony lub konserwowy)
- papryka
- kiełki (brokułu, rzodkiewki lub inne)
- natka pietruszki
Kompozycję uzupełniam jednym lub dwoma z poniższych składników:
- orzechy (mix tego, co akurat mam na stanie)
- ser (do sałatek lub inny)
- tuńczyk lub łosoś
- smażony bekon lub kurczak
- awokado
To tutaj kryją się konkrety 🙂
Pomidory kroję w ćwiartki, a następnie dzielę na trzy części. Ogórek i paprykę w kostkę, seler w cienkie paski.
Wszystkie składniki wrzucam do dużej miski, solę, polewam oliwą z oliwek i obsypuję ziołami prowansalskimi. Jeśli mam akurat wenę, skrapiam sokiem z cytryny lub limonki.
Wszystko mieszam i… zajadam! 🙂